DÜZCE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Düzce'de Müdürlüğümüz Koordinasyonunda 21-27 Mayıs 2023 Tarihleri Arasında "Türk Mutfağı Haftası" Çeşitli Etkinliklerle Kutlanmıştır.



Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın eşi Saygıdeğer Emine ERDOĞAN Hanımefendinin öncülüğünde, “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabından hareketle hayata geçirilen “Türk Mutfağı Haftası”, 2022 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığımız koordinasyonunda, ülkemizde ve dış temsilciliklerimiz aracılığıyla 21-27 Mayıs tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Türk mutfağının sahip olduğu kadim ve sürdürülebilir mutfak kültürünün geleceğe iz bırakan yaklaşımı, kaliteli malzemeleri, özünde atıksız olması, sürdürülebilirliği, dünya beslenme trendlerine uygunluğu ve bin yılları aşan kültürünü daha geniş kitlelerle tanıtılması amacıyla, bu yıl 2.’si kutlanan “Türk Mutfağı Haftası” İlimizde, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda, Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, Düzce Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Düzce Kadın Emeği Merkezi, Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcıları ve ilgili STK’ların iş birliği ile “Kadim ve Sürdürülebilir Türk Mutfağı” teması ile çeşitlerle kutlanmıştır.

Haftanın açılışı, 22 Mayıs 2023Pazartesi günü, Düzce Valisi Sayın Cevdet ATAY’ın teşrifleriyle, Düzce Kadın Emeği Merkezinde açılış programı ile başlamıştır.Düzce Kadın Emeği Merkezinde görev alan kadınlarımızın hazırladıkları Coğrafi İşaretli ürünlerimizden, Konuralp Pirinci Pilavı, Melengücceği Tatlısı, Akçakoca Mancarlı Pidesi, Düzce Acıkası, Kestane Kabağı Tatlısı, Düzce Şırası ile sevilen lezzetlerimizden karalahana çorbası, haluj, mısır ekmeği, dolma çeşitleri, Çerkez tavuğu ve fındıklı baklava, Kanun Sanatçısı Hüseyin KEMAN ve Ney Sanatçısı Murat GÜLAÇTI’nın müzik dinletisi eşliğinde misafirlere ikram edilmiştir.

23 Mayıs 2023 Salı günü, Müdürlüğümüz koordinasyonunda, İlimizde Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Bıçak Ustası ve sosyal medya fenomeni @dogadaki_cheff Kerim DURKAL, Kaynaşlı İlçemizde bulunan Çamlıpınar Göleti piknik ve mesire alanında, İlimizin yöresel lezzetlerinden, Coğrafi İşaretli Düzce Köftesi, Çilimli ilçemizde üretimi yapılan, siyah pirinçten yapılan pilav ve Düzce'nin bereketli topraklarında yetişen Kaldirik otu kavurmasından oluşan bir menü hazırlamıştır.

24 Mayıs 2023Çarşamba günü, Düzce Bond Cafe Restoranda, Düzce Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Fehmi Öney Çocuk Evleri Sitesinde konaklayan çocuklarımızla bir araya gelinmiştir. Programda, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürümüz İlknur AYNAN, başta Türk mutfağının sahip olduğu kadim ve sürdürülebilir mutfak kültürünün geleceğe iz bırakan yaklaşımının, sürdürülebilirliğinin ve bin yılları aşan kültürünün daha geniş kitlelere tanıtılması gerektiğini ve Düzce’nin sahip olduğu Coğrafi İşaretli ürünlerinin ve yöresel lezzetlerinin gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurgulayan bir konuşma gerçekleştirmiştir.

Etkinliğe katılan çocuklarımıza Coğrafi İşaretli Düzce Köftesi, Çilimli ilçemizde üretilen siyah pirinçten yapılan pilav, üzüm suyu ve tatlıdan oluşan menü ikram edilmiştir.

25 Mayıs 2023Perşembe günü Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulunda “Türk Mutfak Kültüründe Yöresel Mutfak Uygulamaları” üzerine çevrimiçi workshop etkinliği düzenlenmiştir.

Workshop etkinliğinde, 700 yıllık geçmişe sahip, Osmanlı saray mutfağının sevilen tatlılarından, Coğrafi İşaretli Akçakoca Melengücceği Tatlısı, yöresel tatlarımızdan fındıklı erişte ve Türk mutfağının gözde lezzetlerinden biri olan etli mantı, Düzce’de faaliyet gösteren Düzce Pastacı Cafe-Restoran İşletme Müdürü Şef Beşir ÖZALKAN, Şef Kazım DENİZ ve Şef Ferhat AKBULUT’un uygulamalı sunumlarıyla çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir.

25 Mayıs 2023 Perşembe günü, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda, Düzce Belediye Başkanlığının destekleriyle, Türk mutfağının ve Düzce’nin geleneksel lezzetlerini tanıtmak ve toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla, Düzce Mutfak Sanatları Merkezinde, Neriman Çilingir Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Düzce Muharrem Sancaklı Huzurevi sakinleri ile bir araya gelinmiştir. Misafirlera, ana yemek olarak Türk mutfağının olmazsa olmazı güveç, Coğrafi İşaretli Akçakoca Melengücceği Tatlısı, Çerkez tavuğu, karalahana çorbası, karalahana dolması, mısır ekmeği, taze fasulye kavurması, çiğ börek ve reyhan şerbeti ikram edilmiştir.

26 Mayıs 2023 Cuma günü, İlimiz Merkez ilçesinde bulunan Prusias ad Hypium Antik Kenti Tiyatrosunda haftanın kapanış etkinliği düzenlenmiştir.

“Türk Mutfağı Haftası” etkinliklerinin son gününde Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda, Düzce Belediye Başkanlığının destekleriyle misafirlere, 1800’lü yıllardan günümüze, Düzce’nin bereketli topraklarında yetişen ve Osmanlı Saray mutfağının pirinci olarak da bilinen Coğrafi İşaretli Konuralp Pirincinden Konuralp Pilavı, ayran ve Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan lokma tatlısı ikram edilmiştir.

Hafta kapanışında ayrıca, Düzce Pastacı Bistro’nun katkılarıyla hazırlanan, üzerinde “Türk Mutfağı Haftası” logosu bulunan pasta kesimi de gerçekleştirilmiştir.

Müdürlüğümüz koordinasyonunda, 21-27 Mayıs 2023 tarihlerinde kutlanan Türk Mutfağı Haftası, Prusias ad Hypium Antik Kenti Tiyatrosunda, Düzce Tasavvuf Derneği Semazenleri tarafından "Sema" gösterimi, kanun ve ney dinletisi eşliğinde sona ermiştir.