21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası Kutlamaları Kapsamında, 27 Mayıs 2024 Pazartesi Günü, “Düzce’nin Coğrafi İşaretli Ürünleri ve Yöresel Lezzetleri Tanıtım Programı” Gerçekleştirildi.
21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası kutlamaları Kapsamında, Valiliğimiz Himayelerinde, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün koordinasyonunda, ilgili kurum kuruluşların iş birliği ile 27 Mayıs 2024 Pazartesi günü, “Düzce’nin Coğrafi İşaretli Ürünleri ve Yöresel Lezzetleri Tanıtım Programı” gerçekleştirildi.
Programa, Düzce Valimiz Sayın Selçuk ASLAN, Düzce Vali Yardımcılarımız, Sayın Dr. Ömer YILMAZ, Sayın Yakup TATOĞLU ve Vali Yardımcısı V. Sayın Ömer SAĞLAM, İl Emniyet Müdürü Sayın İbrahim ERGÜDER, İl Jandarma Komutanı Sayın Albay Murat KILIÇ, Düzce Belediyesi Başdanışmanı Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Sayın Burçin SARICAN, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Esra ALEMDAROĞLU, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, kurum amirleri, turizm sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, Akçakoca Turizm Lisesi öğrenci ve öğretmenleri, yerel üreticiler ve ziyaretçiler katılım sağladı.
Programın açılış konuşmasını yapan Sayın Valimiz, yöresel lezzetlerin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, kentin Türk mutfağında oldukça zengin bir gastronomi yelpazesine sahip olduğuna dikkat çekti. Sayın Valimiz, "15'i bulan coğrafi işaretli ürünlerimiz, Türk mutfağına sunduğu imkânlarla ciddi katkılar yapmakta. Düzce'miz son birkaç yüzyıldır göçle büyüyen bir kent. Farklı coğrafyalardan göç alan bir kent. Bu da gastronomimize yani mutfağımıza zenginlik olarak yansıyor. Her bir bölge Balkanlar'ı, Kafkaslar'ı, Kırım'ı, Anadolu'nun dört bir diyarı kendi kültürüyle beraber Düzce'ye gelmiş ve bu kültür birbirini etkileyerek Düzce kültürünü ortaya çıkarmış. Düzce bu anlamda yöresel mutfağıyla oldukça zengin. İnşallah hem Türkiye'nin tanıtımı hem Türk mutfağına olan katkısı noktasında Düzce'nin hak ettiği yere ulaşacağına inanıyorum." İfadelerinde bulundu.
Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Esra ALEMDAROĞLU yaptığı konuşmasında, Türk Mutfağı Haftası etkinlikleriyle kentin yöresel lezzetlerinin ve coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtılmasını ve gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçladıklarını ifade etti.
Konuşmaların ardından, İlimizin coğrafi işaretli ürünleri ve yöresel lezzetleri ile Somut Olmayan Kültürel Miras unsurlarımızın sergilendiği stantlar gezildi.
Etkinlikle kurulan stantlarda, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü, Gölyaka Belediyesi, Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, Düzce Belediyesi Turizm İşletmeleri A.Ş. BELTUR, Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi DAGEM, Gölyaka Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Akçakoca Turizm Otelcilik Meslek Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Düzce Ticaret Borsası, Çilimli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Düzce Profesyonel Aşçılar Derneği DÜPADER, Düzce Fırıncılar Odası, Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Sanatçıları ve yerel üreticilerin ürünleri sergilendi.
Somut Olmayan Kültürel Miras Sanatçılarımızın icra ettiği müzik dinletisi eşliğinde ikramların yapıldığı programda, Konuralp Pilavından Melengüceği Tatlısına, Yığılca Balından Düzce Fındığına, Düzce Acıkasından Şekerkamışı Pekmezine kadar, Düzce’nin birçok yöresel lezzetleri ve coğrafi işaretleri ürünleri katılımcıların beğenisine sunuldu.
Binyılları aşan kültür, gelenek, toplumsal miras, hikaye ve derin bir tecrübenin eseri olan zengin Türk Mutfağı, 21-27 Mayıs tarihleri arasında bir kez daha bereketli sofrası eşliğinde, eşsiz serüvenini dünya ile paylaştı. Zengin gastronomi kültürünü Türk Mutfağı Haftası kapsamında üçüncü kez Türkiye Cumhuriyeti’nin dış temsilcilikleri ve yurt içinde tanıtan Türkiye, bu önemli haftanın etkinlikleri sayesinde geniş kitleleri, kadim Türk Mutfağının eşsiz reçeteleriyle tanıştırdı.