DÜZCE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı 1 (1).jpg

Samandere Şelalesi, Düzce’nin güneydoğusunda, Beyköy beldesi Samandere köyü sınırları içinde yer almaktadır. Beyköy beldesine 15 km Düzce’ye 24 km TEM Otoyolu’na 20 km D-100 Karayolu’na 26 km uzaklıktadır. Şelalenin kapladığı alan 10 ha olup, bu alandaki akarsular Uğursuyu ile birleşerek Efteni Gölü’ne ulaşmakta, buradan da Büyük Melen suyu ile birleşerek Akçakoca sınırları içerisinden Karadeniz’e dökülmektedir.
img201707111612270.jpgSamandere Şelalesi Tabiat Anıtı Yol Tarifi
Çevre çavlan, çağlayan ve cadı kazanı gibi ilginç jeolojik özellikler ve yer yer anıt ağaçların da var olduğu zengin ve bakir bitki örtüsüne sahiptir. Samandere Şelalesi Türkiye’nin tescil edilen ilk Tabiat Anıtı’dır. Bulunduğu köye adını veren, tabiat olaylarının meydana getirdiği özellikler ile oluşan Samandere Şelalesi doğal oluşum özellikleri ile Milli Parklar Kanunu gereğince ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce ‘‘Tabiat Anıtı’’ olarak tescil edilmiştir. Samandere Şelalesi’nin de bulunduğu 500 m dere boyunca, anıt ağaçlar, üç adet şelale ve birde Cadı Kazanı adı verilen derin bölümde tescillidir ve oldukça ilginçtir.

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı İlhami Aktürk 1 (4).jpg

Tabiat anıtı olarak ilan edilen Samandere Şelalesi, koruma altına alınmış doğal bir varlığımızdır. Zengin bitki örtüsünün su sesi ile bütünleştiği şelalede, mesire ve piknik alanları, doğa yürüyüş parkurları, kamp alanları, orman içi dinlenme yerleriyle muhteşem bir doğa güzelliğine sahiptir.

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı 1 (3).JPG

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı 1 (5).JPG

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı 1 (6).JPG

Samandere Şelalesi_İlhami AKTÜRK (2).jpg