Tescil No : 279
Tescil Tarihi : 18.12.2017
Coğrafi İşaretin Adı : Akçakoca Melengücceği Tatlısı
Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç işareti
Coğrafi Sınır : Düzce ili Akçakoca ilçesi
Ürün / Ürün Grubu : Tatlı/Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar
Akçakoca Melengücceği Tatlısı, Orta Asya'dan göç ederek Akçakoca'ya yerleşen ve "Manav" olarak adlandırılan Türklerin halen geleneksel üretim metodu kullanılarak devam ettirdiği 700 yıllık bir geçmişe sahip. Osmanlı Saray Mutfağına da girmiş olan bu eşsiz lezzet, İlimizin Coğrafi İşaretli Ürünlerinden biri.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri
Geçmişte, düğün, bayram gibi özel günlerde yapılan Melengücceği Tatlısı, günümüzde bu geleneğini sürdürmekle birlikte, özellikle Akçakoca ilçemizde bulunan Tarihi Yukarı Mahallede ve ilimizde Coğrafi İşaretli Ürünlerin yer aldığı restoranlarda ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
Melengücceği tatlısına asıl lezzetini veren yörede “Dartı” olarak aldırılan iç malzemesi. Bu malzeme Melen Nehri kenarında yetiştirilen manda sütünün kaymağının işlenmesi ile elde ediliyor. Diğer malzemeler, buğday unu, yumurta, süt, fındık yağı, kabartma tozu, sirke ve tuz. Üretim tekniğine uygun olarak hazırlanan hamur oklavayla açılarak içine "dartı", ince çekilmiş ceviz veya fındık içi ilave edilip kapatılıyor. Kapatılan hamur, avuç içi genişliğinde tekrar oklava ile açılıp, fındık yağında pembeleşinceye kadar kızartılıyor. Önceden hazırlanan şerbetin içinde bekletilen tatlı, üzerine özellikle manda kaymağı, dağ çileği reçeli veya kestane balı eklenerek servis ediliyor.
Melengücceği Tatlısının adı ile ilgili çeşitli rivayetler bulunmaktadır. Geçmiş dönemlerde şerbetsiz olarak tüketilen bu tatlının eski Türkçede "Güccek" olarak kullanılan "Küçük Ekmek" manasına geldiği ve Akçakoca ilçemizden Karadeniz'e dökülen Melen Nehri adından, "Melen Küçük Ekmeği" anlamında "Melengücceği" adı verildiği rivayet edilmektedir.
Kaynak: https://ci.turkpatent.gov.tr/