DÜZCE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Düzce Kestane Kabağı

mense-adi-amblem.jpg   

Tescil No : 580
Tescil Tarihi : 27.10.2020
Coğrafi İşaretin Adı : Düzce Kestane Kabağı
Coğrafi İşaretin Türü : Menşe adı
Coğrafi Sınırı : Düzce ili merkez, Gölyaka ve Çilimli ilçeleri
Ürün / Ürün Grubu : Kestane Kabağı / İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri; Düzce Kestane Kabağı, Cucurbita maxima türü Arıcan 97 çeşididir. Kuru madde oranının %14-16 oranında olduğu bu çeşit, Düzce yöresine uyum göstermiş ve yüksek verim kabiliyetine sahiptir. Düzce Kestane Kabağı sert kabukludur. Meyve yuvarlak, hafif basık biçimli ve derin dilimlidir. Kabuk rengi koyu beyazımsı ve gri, meyve etli ve turuncu renktedir. Sapları oldukça büyük, odunsu ve köşelidir. Ayrıca meyvenin sap ve dip tarafından az çok bir çukurluk meydana gelir. Meyve ağırlığı ortalama 5-25 kg arasındadır. Üretim Metodu ve Ayrıntılar İçin Tıklayın

Kestane Kabağı

Karadeniz Bölgesinin kıyı kesimlerinde görülen nemli ve fazla sert olmayan iklimin etkisi altında olan Düzce, Karadeniz ikliminin yanı sıra Akdeniz ve karasal iklim arası geçiş özelliği gösterir. Yıllık sıcaklık ortalaması 13,0 °C’dir. Yıllık ortalama en yüksek sıcaklık 19,2°C, yıllık ortalama en düşük sıcaklık ise 8,4 C°’dir. Yıllık toplam yağışların ortalaması 823,7 kg/m²'dir. (Kış %32, sonbahar %26, ilkbahar %23, yaz %19) Ortalama nispi nem %75'dir. Düzce’nin sahip olduğu nemli ve sert olmayan iklim yapısı, kestane kabağı için özel olan en uygun fotosentez sıcaklık ve nem koşullarını oluşturur. Nemli hava, bitkinin fazla buharlaşma ile su kaybetmesine engel olarak kuru madde miktarını arttırır. Düzce, iklim özellikleri ve toprak yapısı itibarı ile doğal bitki örtüsü açısından zengin ve verimli tarım topraklarının yer aldığı bir çöküntü ovasıdır. Düzce ovası her çeşit tarıma uygun nitelikte alüvyonlu topraklardan oluşur. Organik ve mineral maddelerce zengin topraklarda en iyi mahsulünün alınabildiği kestane kabağı yetiştiriciliğinde, Düzce ilinin iklim koşulları ve toprak nitelikleri kestane kabağının ihtiyaç duyduğu elverişli ortamları oluşturarak yüksek verim ve kalitede kestane kabaklarının üretilmesine imkân sağlar. Coğrafi alanın iklim koşulları ve organik ve mineral maddelerce zengin toprak yapısı nedeniyle Düzce Kestane Kabağı, sulamaya ihtiyaç duyulmadan yetiştirilir. Tüm bu koşullar Düzce Kestane Kabağının kuru madde oranının diğer bölgelerde yetiştirilen kabaklara oranla yüksek olmasını sağlar. Kuru madde miktarının yüksek olması meyve kabuklarının sertliğini ve kalınlığını arttırır, bu durum dayanıklılığı arttırarak raf ömrünü de uzatır. İl genelinde ‘Kabak Festivali’ ve ‘Düzce Kabağı Lezzet Şenliği’ adı altında etkinlikler düzenlenmektedir.

Kaynak: https://ci.turkpatent.gov.tr/