DÜZCE İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Valiliğimiz himayelerinde, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda, İlimizde bulunan Alevi Bektaşi Dedeleri, Cemevleri ve ilgili Derneklerle birlikte Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen, “Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 752. Yıl Dönümü” anma etkinliklerine katılım sağlanmıştır.

  • Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliği (1).jpg
  • Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliği (10).jpg
  • Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliği (2).jpg
  • Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliği (3).jpg
  • Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliği (4).jpg
  • Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliği (5).jpg
  • Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliği (6).jpg
  • Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliği (7).jpg
  • Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliği (8).jpg
  • Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliği (9).jpg


Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliği (1).jpg


Valiliğimiz himayelerinde, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda, İlimizde bulunan Alevi Bektaşi Dedeleri, Cemevleri ve ilgili Derneklerle birlikte Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen, “Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 752. Yıl Dönümü” anma etkinliklerine katılım sağlanmıştır.



Hacı Bektaş Veli Anma Etkinliği (9).jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığımızın öncülüğünde, yurt geneli ve yurt dışında düzenlenen, Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a yürüyüşünün 752. yıl dönümü Anma Kültür Sanat etkinliklerine, 12 Ağustos 2023 tarihinde, Valiliğimiz himayelerinde, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda, Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürümüz İlknur AYNAN ve beraberinde kurum çalışanları, İlimizde bulunan Alevi Bektaşi Dedeleri, Cemevleri ve ilgili derneklerle birlikte katılım sağlanmıştır.

Anadolu’nun gönül mimarlarından Hacı Bektaş Veli’yi anma ve anlamaya vesile olan, her yıl Nevşehir İlinin Hacıbektaş ilçesinde gerçekleştirilen anma kültür ve sanat etkinlikleri bu yıl 12 Ağustos 2023 tarihinde “Özümüz Aşktır, Sözümüz Haktır, Yolumuz Birdir.” teması ile düzenlenmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde, Nevşehir Valiliği koordinesinde, 12 Ağustos Cumartesi günü gerçekleştirilen Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a yürüyüşünün 752. yıl dönümü anma etkinlikleri açılış törenine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya , Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, farklı şehirlerden gelen Alevi dedeleri, Cemevi Başkanları, üyeler ve vatandaşlar katılmışlardır.

12 Ağustos Cumartesi günü gerçekleştirilen açılış töreni sonrasında Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin Dergahı ziyaret edilmiştir. Ziyaretin ardından, Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a yürüyüşünün 752. yıl dönümü anma etkinlikleri tema filmi gösterimi ve akşam duası ile devam etmiştir.  Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen Bektaşi Nefesleri Dinletisi, yine Bakanlığımız Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü organizasyonunda İkrar Oyunu sergilenmiştir.

60.ulusal, 34.uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma töreni ve kültür sanat etkinlikleri, İnsan sevgisi, hoşgörü ve barışa dayalı öğretileri ile Anadolu’nun toplumsal kimliğinin ve birliğinin oluşmasına ve sürdürülmesine önemli katkılar sağlayan Hacı Bektaş Veli’nin vefatının yıldönümü etkinlikleri 2020, 2021, 2022 yıllarında yurt geneli ve yurt dışında Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilmiştir.

Hünkar Hacı Bektaş Veli, XIII. yy.da yetişmiş ünlü bir düşünür ve gönül adamıdır.

Horasan’ın Nişabur kentinde doğmuştur. Annesi Hatem Hatun, babası Seyyit İbrahim Sani’dir. Ve her ikisi de Türk soyundandır.

Hacı Bektaş Veli’nin çeşitli kaynaklarda doğum ve ölüm tarihleri değişik gösterilmektedir. Bazı kaynaklarda doğumu 1242, Anadolu’ya gelişi 1270-1280 yıllan arası, ölümü ise 1337 olarak, bazı kaynaklarda ise doğumu 1209, ölümü 1271 olarak yazılmaktadır.

Akılcılığa ve bilime inanan Hacı Bektaş Veli dürüst kişiliğe sahiptir. İlk eğitim ve öğrenimini Türkistan Piri Hoca Ahmet Yesevi kültür ocağından alarak, çok sayıda bilim adamının yetiştiği Horasan’da engin bir bilgi birikimine ve geniş bir dünya görüşüne sahip olmuştur.

Hacı Bektaş Veli’nin Anadolu’ya gelişi, Anadolu Selçuklu Devleti’nin siyasi, ekonomik ve kültürel düzenin bozulduğu, yönetimde bölünmelerin ortaya çıktığı bir devreye rastlamaktadır.

Hacı Bektaş Veli Kırşehir yöresindeki Suluca Karahöyük’e (Hacımköy) yerleşm iş, Orta Anadolu’yu dolaştıktan sonra Anadolu kültürünü, Anadolu insanının gelenek ve göreneklerini özümseyerek yeni bir bilim ve öğreti merkezi kurmuştur.

Burada çok sayıda öğrenci de yetiştiren ve yeniçeri ocağının da piri olarak bilinen Hacı Bektaş Veli Anadolu birliğinin sağlanmasına yardımcı olmuştur. Hacı Bektaş Veli, Türk dili ve kültürünün yabancı etkilerden ve her türlü yozlaşmalardan korunması çabalarını ömrü boyunca sürdürmüştür. Ortaya koymuş olduğu birleştirici ve yükseltici öğreti her türlü bağnazlıktan uzak, çağa uyan ilkeler haline gelmiştir. Hacı Bektaş Veli ibadet ve günlük yaşamda kadını erkeğin yanına almıştır. Güzel sanatlara sevecenlikle bakmış, Dergah’ta öğretisini yaşama geçirmiştir.

Makalat, Kitabu’l-Fevaid, Hacı Bektaş’ın Şathiyyesi ve Besmele Tesviri isimli eserlerinin olduğu bilinmektedir. Hacı Bektaş Veli’nin hayatı ve kerametlerini anlatan “Velâyetname” önemli bir eserdir.